دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • آموزش
  • پژوهش
  • فناوری اطلاعات
  • اساتید
  • دانشجویان
  • کارکنان
  • منوی هفتم
  • منوی هشتم
  • [__CODE __LIST_FROM_PAGES__ CODE__]
dfhsdf                                                            adfgdfg         dh        dfg











 
                                                                                                                                                                                                                           

. دیابت .پیشگیری و درمان

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۶/۷/۱۶ | 






















دانشگاه علوم پزشکی ایران - بیمارستان اما م سجاد (ع)
واحد آموزش سلامت
آموزش دیابت   
 
دیابت بیماری است که طی آن قند خون بیمار به طور مداوم بالاست وجهت کنترل آن باید  از داروهای خوراکی ویا انسولین استفاده نمود بالا بودن قند خون به مرور زمان باعث آسیب به قسمتهای مختلف بدن از جمله : اعصاب، کلیه، قلب؛ عروق و چشم می شود.
  • تنها زمانی می تواند دیابت خود را به خوبی کنترل نمایید که بپذیرید مسئول سلامت خود هستید و بقیه افراد تنها نقش کمکی دارند.
  • چیزی به نام دیابت خفیف وجود ندارد اگر قندخون حتی به مقدار کمی بالاتر از حد مجاز باشد دیابت است وباید کنترل شود کنترل دیابت به راحتی امکان پذیر است ولی اگر کنترل نشود خطرناک است.
  • اگر تحت درمان با انسولین هستید حدااقل روزی 4-3 بار قندخون خود را اندازه گیری نمایید اگر با قرص یا رژیم غذایی دیابت خود را کنترل می کنید حداقل روزی یک بار قند خون خود را اندازه گیری نمایید مهمترین زمان برای اندازه گیری قندخون صبح ناشتا ودوساعت بعد از هر وعده غذایی است.
  • تصمیم گیری در مورد نوع و میزان دارو یا انسولین بر عهده پزشک شما است پس هر گاه میزان مصرف دارو برای شما عوارض داشت با پزشک خود مشورت نمایید.
  • اگر مصرف یک نوبت دارو را فراموش کردید میزان مصرف نوبت بعدی را دو برابر نکنید در این مواقع با پزشک خود مشورت کنید. هیچگاه خودتان مصرف دارو را قطع نکنید.
  • بعضی از بیماران دیابتی فکر می کنند زمانیکه تحت درمان دارویی چه به صورت قرص خوراکی و چه به صورت انسولین هستند رعایت رژیم غذایی لازم نیست در حالیکه این باور غلط است و رژیم غذایی ، اصلاح شیوه زندگی ودارو در کنار هم می تواند در کنترل دیابت موثر باشد.
  • عدم کنترل قند خون و بی توجهی نسبت به مراقبت صحیح از پاها باعث ایجاد زخم هایی در پا می گردد این زخم ها می تواند به از کار افتادگی و قطع پاها منجر گردد.
  • اعصاب حسی حرکتی اندامها مخصوصا" پاها در اثر قند خون بالا دچار آسیب گشته و معمولا به صورت بی حسی یا گزگز کف پا بروز می کند گزگز پاها علایم ابتدایی پای دیابتی است این عارضه قابل درمان است اگر در کف پای خود احساس گزگز می کنید هر چه سریعتر به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
  • هرروز پای خود به خصوص لای انگشتان را بررسی نمایید.از جورابهای نخی استفاده کنید از پوشیدن کفش بدون جوراب خودداری نمایید.
  • از پوشیدن کفش های باز و بدون محافظ ویا کفشی که بزرگتر یا کوچکتر از پای شماست اجتناب نمایید.
  •  از راه رفتن بدون جوراب ودمپایی در منزل خودداری نمایید.
  • ناخن های پای خود را به طور منظم و به صورت صاف کوتاه نمایید.
  •  مقدار هدف فشار خون برای اکثر افراد دیابتی زیر 80/130 است فشار خون بالا ضایعات شدیدی به قلب می رساند و احتمال حمله قلبی ونارسایی کلیه را افزایش می دهد.
دانشگاه علوم پزشکی ایران - بیمارستان اما م سجاد (ع)
واحد آموزش سلامت
آموزش نحوه تزریق انسولین  
 
 
مددجوی گرامی انواع انسولین عبارتند از:
 
 
نام انسولین مشخصات ظاهری مثال
سریع اثر شفاف و بی رنگ رگولار(کریستال)
طولانی اثر کدر وشیری رنگ ان پی اچ
خودکاری - لنتوس-نوومیکس
 
نکات بهداشتی حین تزریق انسولین:
  • قبل وبعد از تزریق دستهای خود را بشویید.
  • از پنبه الکل برای تمیز کردن سرویال انسولین وپوست استفاده نمایید وصبر کنید پوست کاملا" خشک شود.
  • از سرنگ های یک بار مصرف تنها یکبار استفاده شود وپس از تزریق درون ظرف پلاستیکی محکم انداخته شود.
 
تعیین مقدار وزمان دارو:
  • نوع انسولین، مقدا ر وزمان مصرف انسولین و فواصل کنترل قند خون با نظر پزشک تعیین می شود.
  • انسولین تقریبا باید سر یک ساعت معین با اختلاف نیم ساعت زودتر یا نیم ساعت دیرتر تزریق شود.
  • 30-20 دقیقه پس از تزریق انسولین غذا یا میان وعده خود را میل نمایید.
  •  سرنگ انسولین 100 واحدی است هر خط کوچک روی سرنگ نشان دهنده 2 واحد می باشد.
 
محل تزریق انسولین :
  • می توانید برای تزریق انسولین از بازو، ران، شکم وباسن استفاده کرد.
  • میزان جذب انسولین از دیواره شکم زودتر،بازوها با سرعت متوسط وران و باسن با سرعت کمتر می باشد.
  • جهت جلوگیری از تزریق عضلانی محل تزریق را با انگشتان نیشگون گرفته و بالا آورید ویک چین پوستی ایجاد نمایید.
  • برای جلوگیری از تغییر شکل محل تزریق و جذب بهتر محل تزریق را بطور متناوب تغییر دهید.
  • هرروز محل تزریق را به اندازه 5/2 سانتی متر نسبت به روز قبل تغییر دهید.
  • تزریق مجدد در یک محل نباید زودتر از 30 روز انجام شود.
 
 
 
 
نحوه تزریق:
  • انسولین در کودکان و افراد لاغر با زاویه 45 درجه ودر بزرگسالان و افراد چاق با زاویه 90 درجه به داخل جلد( چربی زیر پوست) تزریق می شود.
  • ویال انسولین را در محل خنک( یخچال) نگهداری نمایید و از یخ زدگی اجتناب نمایید.
  • نیم ساعت قبل از تزریق ، انسولین را از یخچال خارج نمایید تا هم دمای محیط شود.
  • ویال انسولین را تکان ندهید، میان دستان خود بغلتانید.
  • سر ویال انسولین را با پنبه الکل ضدعفونی نمایید.
  • سرنگ را از پوشش خارج نمایید مقداری که می خواهید انسولین بکشید هوا داخل ویال کنید.
  • انسولین را وارد کرده وانسولین را به آرامی درون سرنگ بکشید و با ضربه های ملایم حباب هوا را خارج نمایید.
  • در صورت استفاده از هر دو نوع انسولین ابتدا انسولین شفاف را داخل سرنگ بکشید بعد انسولین کدر را بکشید. این مخلوط انسولین شفاف و کدر باید طی 15-5 دقیقه مصرف کرد.
  • پس از تزریق یک تکه پنبه را 15-5 ثانیه روی محل قرار دهید.
  • محل تزریق را مالش ندهید چون باعث جذب سریع تر انسولین می شود.
  •  ویال انسولین باز شده را می توان حداکثر تا یک ماه در یخچال نگهداری کرد. در صورت تیرگی، تغییر رنگ و دانه دانه شدن انسولین از مصرف آن خودداری نمایید.
دانشگاه علوم پزشکی ایران - بیمارستان امام سجاد (ع)
واحد آموزش سلامت
زخم پای دیابتی
 
  1. زخم پای دیابتی چیست ؟
زخم پای دیابتی یکی از شایعترین و جدی ترین عوارض دیابت است و بیشترین علت بستری بیماران دیابتی می باشد که منجر به ناتوانی وقطع عضو می گردد.
فشار مکرر و مداوم روی برجستگی های استخوانی در بیماران دیابتی باعث ایجاد تاول می شود، از دست دادن پوست همراه با درگیری عروقی محیطی  وسیستم ایمنی ضعیف محیطی مناسب جهت رشد میکروب ها و ایجاد عفونت است.
 
  1. علایم عفونت پا
گرمی، قرمزی، حساسیت، تورم، خروج ترشحات چرکی از محل زخم ، و بوی بد پا
درصورت وجود حداقل 2 مورد از موارد ذکر شده ، احتمال عفونت پا وجود داشته و فورا" باید به پزشک مراجعه نمایید.
مهمترین روش برای پیشگیری از آسیب پاها حفظ سطح قند خون در محدوده طبیعی ، تغذیه صحیح، ورزش و رعایت بهداشت فردی است. اگر شما یک بیمار دیابتی هستید حتما" روزانه پاهایتان رامعاینه کنید تا مشکلات کوچک را بیابید و اجازه ندهید به آسیب های جدی تبدیل شود وبا روشهای ساده شستشو و درمانهای موضعی می توانید آنها را رفع کنید.
 
  1. درمان:
    • بهترین درمان پیشگیری است :
    • حذف فشار همواره رکن اساسی درمان است
    • برداشتن بافتهای مرده از روی زخم
    • پانسمان روزانه زخم به شیوه مناسب
    • استفاده از آنتی بیوتیک ها
 
  1. بهداشت ومراقبت از پاها
    • پاها را با آب ولرم وصابون ملایم هر روز بشویید
    • پاها به خصوص انگشتان را با استفاده از یک حوله نرم وبا کف دست با ملایمت بدون اینکه خراش ایجاد کند خشک کنید
    • پاها را با روغن های گیاهی مثل روغن زیتون ماساژ دهید تا پاهایتان خشک نشود، اما بین پا نمالید زیرا مستعد رشد قارچ خواهد بود.
    • از جوراب های نخی استفاده نمایید  وآنها را روزانه تعویض کنید. قبل از پوشیدن جوراب پاهای خود را خشک کنید از پوشیدن جوراب هایی با بند پلاستیکی یا کش در بالای آن خودداری کنید.
    • برای بررسی کامل هر دو پا از آینه استفاده کنید و مراقب هر قرمزی یا تاول و خراشیدگی باشید.
    • با مشاهده اولین علامت از قرمزی، تورم ویا دردی که برطرف نمی شود یا خواب رفتگی و بی حسی یا احساس مورمور شدن به پزشک مراجعه نمایید. ناخن های خود را به صورت صاف بگیرید و داخل بستر ناخن نروید و با سوهان سر ناخن ها راصاف کنید.
    • به هیچ وجه حتی در منزل پا برهنه راه نروید.
    • کفش بدون جوراب نپوشید، قبل از پوشیدن کفش داخل آن رانگاه کنید سنگریزه ها،بند پاره کفش وناخن های بلند می تواند تبدیل به نقاط فشاری شوند ومنجر به التهاب و عفونت شوند.
    • از کفش مناسب استفاده کنید هرگز از کفشی که قسمت پنجه و پاشنه آن باز است استفاده نکنید.
    • قبل از اینکه پایتان را درآب فرو ببرید، دمای آن رابا دستتان کنترل کنید.
    • بدون استفاده از ضد آفتاب در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
    • اگر پایتان میخچه یا پینه دارد، خودتان برای برداشتن آنها اقدام نکنید و اجازه دهید پزشک آنها را بردارد.
    • بطور منظم جهت معاینه به پزشک مراجعه کنید.
 

 

دفعات مشاهده: 35 بار   |   دفعات چاپ: 4 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر